четверг, 30 апреля 2015 г.

Еліта німецького виноробства.

Союз німецьких виробників елітних вин (Verband Deutscher Pradikatsweinguter, VDP), утворений в 1910 році, є найстарішим у світі об'єднанням виробників високоякісного вина. Про діяльність та завдання найавторитетнішого союзу Німеччини говорить його почесний президент Міхаель Принц.


У чому суть класифікації, запропонованої VDP?

- Якість вин Grosse Gewachse, або great growth визначається не тільки кількістю містився у винограді цукру під час збору, але також терруаром. Більш того, терруар займає центральне місце. Існує тенденція відмови від вживання назви районного, колективного ділянки або виноградника нижче топового приватного земельного володіння. Назва винограднику на етикетці це привілей, на яку має право лише вино, виражає особливість теруару.

Терруар є "магічним трикутником" та об'єднує три компоненти: об'ємне поняття якості та характеру ділянки виноградника, знання і досвід виноградаря, якість вінтажу.

Класифікація VDP об'єднує бордоську і бургундскую моделі класифікації ділянок.

- Поясніть, будь ласка, схожості та відмінності.

- Всі вони видні в так званій кваліфікаційної піраміді. Ключовий момент класифікації VDP полягає в тому, що винам привласнюють ту чи іншу категорію більшою мірою згідно з їх походженням, а не стилю. Нижній рівень: Guts - і Ortsweine (тобто house wine). Назва володіння і логотип VDP (зображення орла з виноградної пензлем) гарантують якість вин.

Другий рівень: Klassifizierte Lagenweine, або вина з класифікованої місцевості. Тут назва виноградника стає гарантією автентичності. Однак після наших досліджень понад двох третіх виноградників не змогли отримати статус другого рівня, адже його отримання пов'язане з дотриманням суворих правил виробництва і скорочення врожайності.

Нарешті, топовий рівень - Grosse Gewachse (great growths); тільки в Рейнгау - Ernste Gewachse (first growths) – відповідає строго разграниченным наділів, в тому числі всередині виноградників. Вибір сорту тісно пов'язаний з терруаром. Філософія якості замість індустрії кількості. Ліміт врожайності – 60 гл/га. Постійна інспекція виноградників та тестування якості з боку VDP.

Існує два стилю great growths: сухі вина (у Рейнгау сюди включають і сухі вина Spatlese) і солодкі вина (Auslese, Beerenauslese, Eiswein, Trockenbeerenauslese).

- Як їх відрізнити покупцеві?

- Це питання знаходиться в стадії доопрацювання та узгодження. Ми пропонуємо варіант, коли солодкі вина класу great growths отримають спеціальну назву - lusciously sweet great growths.

- Як відомо в Рейнгессене існує своя класифікація. В чому її суть і як вона узгоджується з класифікацією VDP?

- Ідея про введення класифікацій виникла у виноробів Рейнгессена ще в 1989. Кращі виноградники, на яких практикувався обмежений збір, вони хотіли виділити присвоєнням статусу Ernste Gewachse, або first growth. Але тоді VDP заборонив їм застосовувати цю систему. Втім, через п'ять років вони відстояли своє починання і запровадили власну класифікацію. В кінцевому підсумку VDP визнав її (щоправда, без шпетлезе) і став використовувати десятирічний досвід рейнгессенцев для поширення по всій Німеччині. Те, що шпетлезе не увійшло в цю класифікацію, багато хто вважає помилкою. Багато вважають, і не без підстави, що тільки сам виноградник і конкретні умови міллезимів повинні диктувати виноробу, яке саме вино, сухе або із залишковим цукром, він зробить з винограду, вирощеного на ділянці з категорією гран крю.

Помістити назва винограднику на етикетці член VDP має право лише за умови, що вино передає специфічний характер теруару. Елітні вина - під знаком Erste Lage – діляться на: великі сухі вина = Grosses Gewachs; великі десертні (солодкі) вина = Pradikats, – такі, як ауслезе (Auslese), бееренауслезе (Beerenauslese), трокенбееренауслезе (Trockenbeerenauslese) і айсвайн (Eiswein). Всі ці вина ручної роботи виготовляються з винограду, вирощеного на кращих ділянках класифікованих виноградників.

Знак якості – орел і виноградна гроно на кожному ковпачок пляшки.

Знаком якості і одночасно символом впізнавання німецьких високоякісних вин Союзу VDP є стилізований орел, що несе виноградний кетяг. Цей знак свідчить про те, що вино вироблено індивідуальним майстром, володіють мистецтвом створення унікальних вин.