понедельник, 12 мая 2014 г.

Путінські олігархи розпродують свої активи у світі

В очікуванні нових санкцій оточення російського президента вирішило розлучитися зі своїми зарубіжними активами

Про це пише "Деловая столица", передає Еспресо.TV.

Зокрема, металургійна компанія "Северсталь" мільярдера Олексія Мордашова продає підконтрольні їй заводи в США. На продаж виставлені підприємство Dearborn в Мічігані і Columbus в Міссісіпі. Їхні потужності дозволяють виробляти більше трьох мільйонів тонн листового прокату в рік. Торік на ці два підприємства припадало до 30 % загальної виручки "Сєвєрсталі".

Як вважають у The Wall Street Journal, рішення Олексія Мордашова продати американські активи пов'язано з можливим розширенням санкцій щодо РФ. Найближчим часом американські заводи "Сєвєрсталі" можуть викупити або американська металургійна корпорація US Steel Corp або бразильська Companhia Siderurgica Nacional.

Також стало відомо, що російська компанія Evraz (власники Абрамович, Абрамов і Фролов) продає американський сталеливарний завод Evraz Claymont, який виробляв листову сталь, але уже півроку не працює.

Крім того, 4 квітня Evraz заявила про закриття операції з продажу Evraz Vitkovice Steel, свого дочірнього підприємства в Чехії, пулові приватних інвесторів (сума оборудки $89 млн.).

Помічник президента РФ Олексій Бєлоусов рекомендує ще одному російському гіганту - "Мечелу" - зараз продавати активи. Таке рішення для металургійної та гірничодобувної компанії Ігоря Зюзіна з боргами в $ 9 млрд. у Путіна вважають найнадійнішим варіантом порятунку від майбутнього банкрутства. Банкрутство ж для "Мечела", за словами Белоусова, "крайній захід, тому що ставить під ризик досить великі трудові колективи" в Росії.

Ще в 2012-2013 рр. . керівництво компанії заявляло про можливий продаж міноритарної частки в Ельгінскому родовищі, в американській вугільній компанії Bluestone, литовській Mechel Nemunas, "Феронікелі", Південно-Уральському нікелевому комбінаті, нікелевому проекті "Шевченко" в Казахстані і "Мечел-Сервіс". Щоправда, на думку експертів, від реалізації цих активів компанія отримає лише трохи більше $1 млрд.

Російський бізнесмен Геннадій Тимченко вийшов з нафтотрейдерської компанії Gunvor 19 березня - рівно за день до офіційного введення американцями санкцій проти нього та інших представників "найближчого оточення Путіна" (20 березня Міністерство фінансів США опублікувало розширений список осіб, підданих санкціям за анексію Криму Росією, в який в тому числі потрапили брати Ротенберг і співвласник банку "Росія" Юрій Ковальчук). Тимченко продав цінні папери Gunvor співзасновнику компанії Торбйорну Торнквісту, якому тепер підконтрольні 87% акцій компанії.

Незважаючи на заяви держдепартаменту США про те, що діяльність Тимченка в енергетичному секторі безпосередньо пов'язана з Путіним і президент Росії має інвестиції в Gunvor, представники нафтотрейдера це всіляко заперечують. У 2012 році оборот компанії склав $93 млрд. Обсяг її торгівлі нафтою досягає 2,5 млн барелів на день, що становить практично 3% світових поставок нафти.