среда, 10 декабря 2014 г.

Шовкопряд «полагодить» кістки

Цілком можливо, що зовсім скоро для «ремонту» зламаних кісток будуть використовуватися кріплення з 100%-ного шовку.

Американські вчені заявляють, що металеві кріплення кануть в Лету, на їх місце прийдуть пластини і гвинти з натурального шовку. Головна перевага нового покоління інструментів для з'єднання зламаних кісток полягає в натуральності, екологічності, а також здатності повністю розчинитися через кілька років після операції.

Перші випробування шовкових кріплень вже пройшли на гризунах. Щурам імплантували шовкові кріплення в задні кінцівки, де вони чудово функціонували протягом 4-8 тижнів. Після закінчення даного терміну шовкові пластини і болти починали розчинятися.

Використання шовку в медицині - далеко не рідкість. Вперше про використання шовних шовкових ниток стало відомо в 1050 році. Вироби з шовку еластичні, приймають потрібні розміри і форми.

Провідний дослідник доктор Девід Каплан (David Kaplan) повідомив BBC, що використання шовкових виробів в майбутньому відкриває велику перспективу для розвитку ортопедії: на основі шовку може бути виготовлено величезна кількість пристроїв (від пластин і гвинтів до складних механізмів), які з часом зникнуть і не будуть доставляти дискомфорт.

Девід Каплан запевняє, що використання конструкцій з шовку не перешкодить проведенню досліджень, у тому числі при рентгенівської зйомки. Завдяки натуральності матеріалу, конструкції, імплантовані в тіло пацієнта, не викликають дискомфорт і відчуття холоду.