среда, 10 декабря 2014 г.

Лікарі продовжують дивувати

Незабаром лікарі з дитячої лікарні на Грейт-Ормонд-стріт (Great Ormond Street Hospital) зможуть відновлювати вуха і ніс, вирощуючи хрящову тканину за допомогою стовбурових клітин. Вчені говорять про те, що їх доповідь, опублікована в науковому журналі Nanomedicine, стане справжнім ривком для революції медичної допомоги.

Експерти вважають, що дане дослідження стане платформою для розвитку методів лікування микротии (недорозвинення або повна відсутність вушної раковини). Зараз для того, щоб провести пластику вух, лікарям доводиться брати зразок тканин з ребер. Потім хірурги, немов скульптори, створюють вушні раковини і імплантують їх пацієнтам. Зазвичай операція проводиться в кілька етапів, а на грудях назавжди залишається шрам.

Новий альтернативний метод ґрунтується на використанні жирових і стовбурових клітин. Спеціальна форма поміщається в «бульйон» з стовбурових клітин, які під впливом особливого складу перетворюються в хрящі і дозволяють штучно виростити вухо необхідного розміру і контурів. Незабаром будуть проводитись клінічні тестування для того, щоб детально вивчити методику і почати її масове застосування в проведенні пластики вух.

Доктор Патріція Ферретті (Patrizia Ferretti), член команди дослідників, вважає, що дана процедура зможе значно скоротити переживання дітей з приводу своєї зовнішності. Крім того, імплантований під шкіру, вушний хрящ буде зростати по мірі дорослішання дитини, що дозволить уникнути додаткових операцій.