среда, 10 декабря 2014 г.

NASA підтвердило факт існування сотень екзопланет

Нещодавно представники NASA повідомили про те, що стосовно 715 нових екзопланет у них є достовірні відомості, які підтверджують факт їх існування. Всього ж у вчених є підтверджені дані щодо приблизно 1,7 тисячі планет, що знаходяться за межами Сонячної системи. Телескоп Kepler дозволив переконатися в існуванні 961 екзопланети.

Ті планети, що виявив телескоп, обертаються навколо 305 зірок. Майже 95% знову виявлених екзопланет мають розмір менше Нептуна, який, нагадаємо, майже в 4 рази більше нашої планети. Чотири з цих планет тільки в 2,5 рази більше Землі. Вони знаходяться від своїх зірок на такій відстані, яка дозволяє воді знаходитися в рідкому стані на поверхні.

Зазначимо, що космічна обсерваторія Кеплер, яку вивели на орбіту в березні 2009 року, шукала екзопланети, спостерігаючи за падінням світності зірок, яке періодично трапляється. І ті зірки, у яких вдається зафіксувати подібне явище, вчені вважають потенційними власниками планет.

Всі дані дослідники ретельно перевіряють, а потім вже роблять висновки про існування екзопланети. На жаль, в травні минулого року перестав працювати другий із чотирьох гіроскопів. А в серпні обсерваторію визнали такою, що втратила працездатність. Дані, які вдалося отримати з її допомогою, вчені досі обробляють. І їм ще належить добре попрацювати, так як обсерваторія дала їм дані про 3,6 тисячі кандидатів в екзопланети.